Söndagsmiddag

Jag har precis städat undan efter gårdagens Alla-hjärtansmiddag. Jag bar ut klotgrillen (grannarna tror väl att man är galen), grillade lammkotletter och gjorde en timjansdoftande potatisgratäng till. Till detta serverade jag en Jack Danielssås som jag ska återkomma till längre fram. Med löjromssnittar till förrätt blev det väldigt mumsigt!

Idag blir det åter till vardagen.

Min man och min son ska ut och åka kälke, så de behöver något rejält till middag. Kampanjpriset på köttfärs idag på Ica fick mig att välja kålpudding - en av min sons favoriter. Jag har ett recept som är mycket bättre än något jag hittat i någon kokbok:

800g blandfärs
1 stor gul lök
1 litet kålhuvud
1 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
1 äggula
1 msk potatismjöl
3+1 tsk salt
rejält med svartpeppar
1 krm cayenne

Blanda färsen med grädden, äggulan,potatismjölet, peppar och 3 tsk salt.
Skär kålen i bitar (ca 1,5 X 1,5 cm) och hacka löken. Bryn kålen och löken i en rejäl klick smör. På slutet häller man på sirapen och låter allt koka ihop en minut. Salta kålen med 1 tsk salt.
Blanda ihop färsen och kålen+lök ordentligt i en stor bunke.
Bred ut smeten i en rejäl, smörad, ugnsform. Grädda i 200 * ca 45 min eller tills puddingen är klar och fått fin färg.

Till detta serveras kokt potatis, hemkokta lingon samt brunsås enligt följande recept:

Bryn 4 msk smör lätt gyllenbrunt i en såskastrull. Red med 1/2 dl mjöl. Späd med ca 5 dl vatten. Tillsätt 2 buljongtärningar (mörk oxbuljong) samt 1 msk Oxfond m vin samt en grönsaksbuljongstärning. Avsluta med några drag på pepparkvarnen (svartpeppar) samt 2 msk grädde.
När kålpuddingen är färdig rundar man av såsen med ett par msk buljong från puddingen.

Klart!

Det som blir över blir perfekta lunchlådor till imorgon. Jag och min man jobbar som tur är på samma ställe och kan dela lunchlåda - mycket praktiskt!

Återkommer imorgon med världens bästa recept på en enkel pasta som familjen älskar. Den tar ca 20 min att göra, så den passar perfekt de där dagarna när ungarna ska iväg på träning.....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0