En bättre skola kräver en bättre huvudman!
"Arbetet med eleverna viktigare än centralistiska reformer" skriver Anders Knape och Maria Stockhaus med lätt utopisk ton i ett inlägg på DN som också står att finna på SKL:s hemsida.
Låt oss granska lite närmare vad de egentligen säger!
För det första vill de lura läsaren att tro att SKL:s politik är att arbeta med eleverna, och att detta skulle förhindras av en reform. Det finns inget som styrker varken första eller andra ledet i detta påstående. Sedan kommunerna blivit huvudmän för den svenska skolan har elevernas resultat rasat, trivseln har minskat, andelen elever som hoppar av utan några resultat har ökat lavinartat. Vad är det för "arbete med eleverna" som har resulterat i detta?
Knape och Stockhaus går vidare med att slå fast att forskning visar att lärarens skicklighet är den mest avgörande faktorn när det gäller elevernas resultat. Samtidigt har SKL gjort allt de kunnat för att få bort akademiskt meriterad lärarpersonal från skolorna. Adjunkter är den lärargrupp som tillsammans med den utrotningshotade lektorn sedan kommunaliseringen fått allra sämst löneutveckling av alla i den svenska skolan - vilket innebär sämst av ALLA eftersom lärarna har fått sämst löneutveckling av, i princip, samtliga yrkesgrupper i det svenska samhället sedan 1990.
"Centrala lönesättningar innebär att mindre framgångsrika lärare får lika mycket som skickliga lärare" skriver man sedan. Vilket skämt! Undrar om Knape och Stockhaus inser vilka ironiska leenden de framkallar hos en trött gymnasieadjunkt när de kommer med ett sådant påstående? I tjugo år nu med kommunalt huvudmannaskap har de "skickliga lärarna" som råkat vara adjunkter eller lektorer fått höra att de inte tillhört de kommunalt prioriterade grupperna, vilka varje år visat sig vara för- eller grundskollärare. Och den totala kommunala lönepotten till lärarna har konstant varit knuten till botten av gällande avtal, vilket inneburit att skillnaden mellan den som fått minst i löneökning och den som fått mest räckt till ungefär en halv pizza i månaden, om man valt prisgrupp A utan extra pålägg.
"På vilket sätt blir en lärare en bättre pedagog om staten blir ansvarig för skolan"? undrar Knape och St. vidare. En motfråga kunde vara på vilket sätt lärarkåren förbättrats under de drygt tjugo åren av kommunalt huvudmannaskap? Svaret på den frågan visar hur insiktslösa och ansvarslösa Knape och Stockhaus är i sin snudd på infantila vägran att erkänna SKL:s totala misslyckande på alla fronter. Har de ens läst Skolverkets nyliten publicerade rapport om det genant undermåliga kommunala huvudmannaskapet? En lärare blir en bättre pedagog om han/hon fått en forskningsbaserad ämnesutbildning på magister/masternivå med en kompletterande, likaså forskningsbaserad, avancerad pedagogisk utbildning. Han/hon blir en bättre pedagog om klasserna har en rimlig storlek, om antalet undervisningstimmar per kurs håller god, eller åtminstone lagstadgad nivå (vilket kommunerna gjort till praxis att inte tillåta!), om läraren tillåts själv avgöra hur, när och var man bäst planerar sin undervisning för att optimalt ta vara på material, inspiration, resurser et.c., och om undervisningen, i en omfattning som tillåter gott för- och efterarbete, tillåts vara lärarens huvuduppdrag. Läraren blir också en bättre pedagog om han/hon får bekräftelse och incitament i form av en anständig lön, kvalificerad fortbildning och påtaglig uppskattning från arbetsgivaren.
Att förstatliga skolan vore inte att underkänna den fantastiska skolutveckling som drivs av lärarkåren, som Knape och Stockhaus vill låta påskina, det vore att underkänna det kommunala huvudmannaskapet. Och det är verkligen på tiden!
Vad vinner SKL på att kräva att få behålla huvudmannaskapet? Själv skulle jag skynda mig att lämna en befattning där jag fick veta att jag inte var välkommen...
Svaret är naturligtvis att kommunerna behöver skolan som budgetbuffert, att kunna tömma på medel och statsbidrag för att fylla i andra hål i den kommunala ekonomin. Om kommunerna gick miste om denna möjlighet skulle det bli ännu tydligare hur man vansköter också andra delar av de kommunala finanserna vilket ju vore en katastrof.
SKL borde börja med att offentligt vidstå sina misslyckanden, öppet be lärarkåren om ursäkt för sin kunskaps- och lärarfientliga politik de senaste decennierna samt be om att bli avlösta från ett roder de under lång tid visat sig konsekvent inkapabla att handha.
Godaste kladdigaste kladdkakan med kola
Låter det inte gott?
Jag har fått bihåleinflammation och känner att jag måste trösta mig på något sätt.
Kladdkaka får det bli!
150 g smör
2 ägg
2 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
Vispa ägg och socker lätt. Smält smöret. Rör ner kakao, vanilj och mjöl i äggvispet. Avsluta med det ngt avsvalnade smöret.
Häll hälften av smetet i en teflonform med avtagbar kant. Grädda 10 min i 175* Koka under tiden kolan:
1 dl grädde
1 dl socker
2 msk sirap
Kokas tills det blir en "gata" efter skeden när du rör i smeten.
Ta ut kakan ur ugnen. Häll över kolan och täck sedan med resten av kaksmeten. Grädda i ytterligare 10 minuter.
Låt kakan stelna några timmar. Servera med glass eller vispgrädde!
Jag har fått bihåleinflammation och känner att jag måste trösta mig på något sätt.
Kladdkaka får det bli!
150 g smör
2 ägg
2 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
Vispa ägg och socker lätt. Smält smöret. Rör ner kakao, vanilj och mjöl i äggvispet. Avsluta med det ngt avsvalnade smöret.
Häll hälften av smetet i en teflonform med avtagbar kant. Grädda 10 min i 175* Koka under tiden kolan:
1 dl grädde
1 dl socker
2 msk sirap
Kokas tills det blir en "gata" efter skeden när du rör i smeten.
Ta ut kakan ur ugnen. Häll över kolan och täck sedan med resten av kaksmeten. Grädda i ytterligare 10 minuter.
Låt kakan stelna några timmar. Servera med glass eller vispgrädde!
Jack Danielssås - perfekt till grillat!
Nu ska det grillas! Vilken fantastisk Valborgshelg det ser ut att bli! Hemma hos oss grillar vi helst lamm, men fläskkarre´och entrecote är också favoriter. Nu kan man ju dessutom få färskpotatis till....
Den givna favoriten till det grillade är en Jack Daniels sås av typen man kan få på TGI Fridays. En del gäster har faktiskt slevat i sig denna med sked, och jag tror aldrig att jag bjudit på den utan att bli frågad om receptet!
4 msk Worcester-sauce
1 1/2 msk tabasco
3/4 dl Jack Daniels
2 oxbuljong tärningar
1 finhackad kinesisk vitlök
1 tsk lökpulver
1 1/2 dl farinsocker (av den "fuktiga" typen, inte "strö")
1 1/2 dl ananas-juice
Blanda alla ingredienserna. Koka upp, låt sjuda i ca 15 min. Serveras avsvalnad. Kan utmärkt hällas på burk och sparas någon vecka i kylen.
Den givna favoriten till det grillade är en Jack Daniels sås av typen man kan få på TGI Fridays. En del gäster har faktiskt slevat i sig denna med sked, och jag tror aldrig att jag bjudit på den utan att bli frågad om receptet!
4 msk Worcester-sauce
1 1/2 msk tabasco
3/4 dl Jack Daniels
2 oxbuljong tärningar
1 finhackad kinesisk vitlök
1 tsk lökpulver
1 1/2 dl farinsocker (av den "fuktiga" typen, inte "strö")
1 1/2 dl ananas-juice
Blanda alla ingredienserna. Koka upp, låt sjuda i ca 15 min. Serveras avsvalnad. Kan utmärkt hällas på burk och sparas någon vecka i kylen.
Stuvad vitkål och fläskfärsbiffar
Var det inte vår häromdagen?? Vad hände? Kraxande som en skata och med rinnande näsa hasar jag runt och ökar på statistiken för sjuknärvaro bland lärare...
Idag snodde jag ihop en favorit, fläskfärsbiffar med stuvad vitkål:
800g fläskfärs
1 äggula
1 dl matlagningsgrädde
2 msk potatismjöl
1 riven gul lök
3 tsk salt
rejält med svartpeppar
cayennepeppar efter behag
Blanda alla ingredienserna. Man ska riva löken på den fina sidan av rivjärnet. Stek biffarna bruna och fina och låt eftersteka under lock.
1/2 stort kålhuvud skäres i lagoma bitar och kokas i saltat vatten ca 20 min. Låt rinna av och spara kokvattnet i en bunke.
Smält 3 msk smör i en kastrull med tjock botten. Red med ca 1/2 dl mjöl. Späd med ca 3-4 dl av kålspadet. Runda av med ca 3 msk grädde. Salta och peppra efter smak. Rör ner den kokta kålen.
Serveras med lingonsylt och kokt potatis
Kallt ute-het mat
Vad kallt det blir när snön börjar smälta, fuktigt och rått. Det får bli en het thai-gryta till middag!
ca 900 g kycklingfilé
1 rödlök
1 pkt sugarsnaps
1 paprika
1 broccolibukett
1 burk strimlade bambuskott
10 champinjoner
2 burkar kokosmjölk
2 msk jordnötssås
3 msk röd currypasta
thai-basilika
2 msk socker
3 msk ostronsås (inte den dåliga från ICA, den är sur. Köp riktig på en asiatisk affär!)
salt
Skär alla grönsakerna i lämpliga bitar. Woka hastigt på hög värme, lägg i champinjonerna och broccolin först för de behöver mer tid. Häll över i en bunke, salta och sockra samt blanda ner lite ostronsås.
Fräs currypastan i ett par msk olja. Rör ner kokosmjölken. Lägg i den tärnade kycklingen och koka ca 25 - 30 min. Krydda med jordnötssåsen, salt, socker, ostronsås och thai-basilika. Rör ner bambuskotten.
Koka riset och blanda ner grönsakerna i kycklinggrytan precis innan du serverar.
Detta är en riktig favorit, även hos den 8-åriga sonen. Ett bra sätt att lura honom att äta rejält med grönsaker!
ca 900 g kycklingfilé
1 rödlök
1 pkt sugarsnaps
1 paprika
1 broccolibukett
1 burk strimlade bambuskott
10 champinjoner
2 burkar kokosmjölk
2 msk jordnötssås
3 msk röd currypasta
thai-basilika
2 msk socker
3 msk ostronsås (inte den dåliga från ICA, den är sur. Köp riktig på en asiatisk affär!)
salt
Skär alla grönsakerna i lämpliga bitar. Woka hastigt på hög värme, lägg i champinjonerna och broccolin först för de behöver mer tid. Häll över i en bunke, salta och sockra samt blanda ner lite ostronsås.
Fräs currypastan i ett par msk olja. Rör ner kokosmjölken. Lägg i den tärnade kycklingen och koka ca 25 - 30 min. Krydda med jordnötssåsen, salt, socker, ostronsås och thai-basilika. Rör ner bambuskotten.
Koka riset och blanda ner grönsakerna i kycklinggrytan precis innan du serverar.
Detta är en riktig favorit, även hos den 8-åriga sonen. Ett bra sätt att lura honom att äta rejält med grönsaker!
Alla älskar lasagne
Eller hur? Dessutom är det den perfekta lunchlådan!
Men en lasagne ska inte vara en geggig röra, inte heller torr pasta där man får leta efter köttfärsen...
Så här ser min favoritlasagne ut:
2 pkt färska lasagneplattor
1 kg fin nötfärs (jag maler alltid själv, vill inte ha gasad, vacumförp!)
1 stor gul lök
5-6 champinjoner
1 kinesisk vitlök
tomatpuré
1 pkt passerade tomater
oxfond
2 dl rött vin
chilipulver
svartpeppar
cayenne
oregano
Bladspenat
Mozzarella
Ostsås:
4 msk smör
6 dl mjölk
svartpeppar
3 dl parmesan
2 msk ädelost
Fräs färsen. Hacka löken och vitlöken. Fräs ner löken i färsen, men spara halva vitlöken. Fräs nedan ner de skivade champinjonerna. Värm i en lite kastrull upp vinet tillsammans med några msk oxfond och resten av vitlöken, småkoka tills du har en kraftig buljong som du rundar av med 2 msk tomatpuré. Häll buljongen över köttfärsröran. Rör ned den passerade tomaten och smaka av med kryddorna och salt.
Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Red med ca 1/2 dl mjöl. Häll i mjölken och smält ned osten i såsen när den har tjocknat. Smaka av med salt och svartpeppar.
Varva lasagneplattor, köttfärssås, bladspenat och ostsås i en gratängform. Ha rejält med mozzarella i varje lager. Toppa med cheddar. Grädda i 200* i ca 25 - 30 min.
Jag lovar att denna lasagnen är bättre än de flesta du provat!
Men en lasagne ska inte vara en geggig röra, inte heller torr pasta där man får leta efter köttfärsen...
Så här ser min favoritlasagne ut:
2 pkt färska lasagneplattor
1 kg fin nötfärs (jag maler alltid själv, vill inte ha gasad, vacumförp!)
1 stor gul lök
5-6 champinjoner
1 kinesisk vitlök
tomatpuré
1 pkt passerade tomater
oxfond
2 dl rött vin
chilipulver
svartpeppar
cayenne
oregano
Bladspenat
Mozzarella
Ostsås:
4 msk smör
6 dl mjölk
svartpeppar
3 dl parmesan
2 msk ädelost
Fräs färsen. Hacka löken och vitlöken. Fräs ner löken i färsen, men spara halva vitlöken. Fräs nedan ner de skivade champinjonerna. Värm i en lite kastrull upp vinet tillsammans med några msk oxfond och resten av vitlöken, småkoka tills du har en kraftig buljong som du rundar av med 2 msk tomatpuré. Häll buljongen över köttfärsröran. Rör ned den passerade tomaten och smaka av med kryddorna och salt.
Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Red med ca 1/2 dl mjöl. Häll i mjölken och smält ned osten i såsen när den har tjocknat. Smaka av med salt och svartpeppar.
Varva lasagneplattor, köttfärssås, bladspenat och ostsås i en gratängform. Ha rejält med mozzarella i varje lager. Toppa med cheddar. Grädda i 200* i ca 25 - 30 min.
Jag lovar att denna lasagnen är bättre än de flesta du provat!
Full rulle och makaronipudding
Jaha, så gick flera dagar då...Jag har dragit på mig influensan, men som lärare stannar man ju inte hemma och blir frisk utan istället har jag varit däckad hela helgen. Jag lovade ju recept på frasiga pannkakor, här kommer det:
Blanda 3 dl mjöl med 2 dl mjölk och en dl grädde. Vispa smeten slät. Tillsätt ytterligare 3 dl mjölk, 1 tsk salt och en msk socker. Sätt stora plattan på 4 och smält 2 msk smör i din bästa pannkakspanna. Vispa ner 5 ägg i smeten, ett i taget. Häll i det smälta smöret. När du gräddar pannkakorna sänker du plattan till 3. Det får gärna ta lite tid för pannkakorna får finare färg och jämnare yta om man har lite lägre stekvärme. Servera omedelbart!
Idag spelar sonen hockeyturnering vilket kräver mycket energi. Innan han åkte iväg fick det bli makaronipudding. Om man lagar den enligt kokbok anser jag att makaronipudding är en i princip oätlig rätt. Men så här blir det gott:
4 dl makaroner (ej snabb)
2 pkt bacon
rester av kött och korv, ca 4 - 5 hg
1 stor eller 2 små lökar
1 kinesisk vitlök
1/2 dl rött vin
mörk oxbuljong
oxfond
3 ägg
3 dl mjölk
parmesanost
salt
svartpeppar
Koka makaronerna i en stark buljong på oxtärningarna och oxfonden. Skär bacon, korv, kött och lök i små tärningar. Fräs upp alltsammans i en panna, krydda med rejält med svartpeppar. På slutet häller man i vinet och den finhackade vitlöken och fräser upp tills vätskan är borta. Vispa ihop ägg och mjölk, salta och peppra och häll i ca 1/2 dl parmesan. Häll i köttblandningen i smeten, och sedan de avhällda makaronerna. Häll i smörad form. Grädda i 200* i ca 40 minuter. Servera med krispig grönsallad.
Det blev sent idag
Vi hade konferens sist på dagen och om några minuter har jag ett utvecklingssamtal inplanerat.
Tack och lov är det föräldrar jag känner väl och som hellre ville ta det hemma hos oss än på skolan så jag kunde få komma hem iallafall...
Idag har jag tänkt laga en stående favorit hemma hos oss, renskav. Till detta behövs:
2 pkt fryst renskav
1 gul lök
2 dl kantareller (om ni inte plockar själva kan man ta kantareller eller murklor på burk)
3 msk ädelost
3 dl matlagningsgrädde
1 msk viltfond
salt
svartpeppar
Bryn den frysta renskaven genom att lägga bitarna i stekpannan på hög värme. Vänd bitarna hela tiden och skrapa med en gaffel loss de stekta lagren. När skaven är stekt lägger man i den hackade löken och saltar. (Lök blir mindre besk om man saltar den medan man steker den). Lägg i svampen och rör ihop. Peppra. Smält ner ädelosten i röran och späd sedan med grädde. Runda av med viltfonden och smaka av med salt och peppar.
Till detta serveras pressad potatis (Penne eller Gnocchi är också jättegott) och ärtor.
Med pasta tar det 20 min att göra, annars får man vänta in potatisen.
Perfekt lunchlåda, går också bra att frysa in resterna.
I morgon blir det ärtor med fläsk, så jag lägger ärtorna i blöt idag. Återkommer alltså imorgon med recept på ärtsoppa, och extra frasiga pannkakor.
Härliga visioner!
Idag har jag haft ett härligt flyt under fötterna. På gymnasiet sitter vi i dagsläget lite i kläm vad gäller möjligheter att satsa framåt. Vi står nämligen inför en stor reform, som vi inte har en aning om vad den kommer att innebära. Vi ska alltså satsa oss in i ett okänt mörker. Svårt att springa för fullt då! Samtidigt gör de sjunkande elevtalen att satsningar är viktigare än någonsin. Här gäller att bygga kvalitet! Snacka om moment 22. "Vi vill att du bygger ett hus. Du och din familj ska bo i det i framtiden, det är avgörande att det blir bra. Det måste ske enligt en viss ritning. Det enda problemet är att ritningen kan du inte få förrän efter att du köpt allt materialet och tomten samt gjutit grunden".
Fin fint!
Men idag har vi ändå kommit på flera bra idéer för att utveckla vårt program, oavsett hur reformen blir, så det känns som om jag haft en riktigt bra dag.
Dags då att avnjuta en höns med ris och curry, eller "chicken curry". Jag gör den så här:
1 stor majskyckling, styckad, som legat i 1/2 dl grovsalt över natten
1 gul lök
2 kinesiska vitlökar
1 msk tomatpuré
1 l vatten
2 dl vitt vin
hel svartpeppar
1 lagerblad
2 msk curry
1 msk hot currypasta
1 msk socker
1 burk strimlade bambuskott
6 skivade färska champinjoner
3 msk smör
3/4 dl mjöl
3 msk grädde
Skölj av den saltade kycklingen. Koka i en stor kastrull med vatten, tomatpuré, lagerblad, gul lök, svartpeppar samt den ena vitlöken (skivad) i ca 30 - 40 min tills kycklingen är färdig. Ta upp kycklingen och låt svalna medan buljongen reduceras. Bena ur kycklingen, lägg tillbaks ben och skinn i buljongen medan den reducerar färdigt (den ska vara reducerad till ca hälften)
Smält smöret i en stekgryta. Låt curryn steka snabbt i det smälta smöret. Häll i mjölet till en redning. Strila ner buljongen genom ett durkslag. Krydda med den andra vitlöken (pressad) samt sockret. Runda av med grädden, och lägg i champinjonerna och bambuskotten så de får koka i såsen. Lägg avslutningsvis i kycklingen. Serveras med ris och en fräsch grönsallad. (Man kan behöva salta lite)
Grå Måndag
Snärjigt värre har det varit idag, jag har nästan sprungit benen av mig, först på jobbet sedan för att hämta barn på Fritids och lämna hos kompisar.
Då är det tur att jag planerat för en snabb och enkel, men supergod, middag.
Idag blir det spagetti med bacon och svamp Till detta behövs:
1/2 paket spagetti
3 pkt bacon
trattkantareller (jag använder ca 2 dl frysta trattisar som jag plockade i höstas, men man kan även använda t.ex. ostronskivling)
4 dl matlagningsgrädde
1 liten rödlök
1 kinesisk vitlök
kantarellfond
svartpeppar
(lite cayenne om man vill)
Parmesanost.
Sätt på spagettivattnet. Koka spagettin. Under tiden skär man baconet i småbitar och steker det knaprigt. Hacka löken och vitlöken och blanda ner i baconet. Rör ner svampen. Peppra. Häll på grädden och buljongen. Känn efter om det behövs salt. När spagettin är färdig blandar du den med baconröran. Strö över parmesan. Färdigt!
Jättegott, perfekt att värma i lunchlåda, och färdigt på 15 - 20 min. (Det som tar tid är att värma spagettivattnet!)
Ikväll passar jag också på att salta in kycklingen jag styckat och som jag imorgon tänker göra höns med ris och curry på. Om man saltar in den kvällen innan, med ca 1/2 dl grovsalt till en kyckling, så får den mer och godare smak.
Jag återkommer imorgon med receptet, som jag hittat på själv utifrån det gamla klassiska.
Efterrrätten idag består av en jordgubbspaj. Den är snabb och superenkel, men jag har aldrig bjudit någon på den utan att de frågat efter receptet. Här kommer det:
175 g smör
3 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 pkt frysta sockrade jordgubbar
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna, och rör ner det smälta smöret. Bred ut smeten i en mindre ugnsform. Grädda ca 20 min i 175* Ta ut pajen och lägg på jordgubbarna. Höj temperaturen i ugnen till 200* och grädda pajen i ca 10 minuter. Servera med vaniljsås eller glass. Succé!
Då är det tur att jag planerat för en snabb och enkel, men supergod, middag.
Idag blir det spagetti med bacon och svamp Till detta behövs:
1/2 paket spagetti
3 pkt bacon
trattkantareller (jag använder ca 2 dl frysta trattisar som jag plockade i höstas, men man kan även använda t.ex. ostronskivling)
4 dl matlagningsgrädde
1 liten rödlök
1 kinesisk vitlök
kantarellfond
svartpeppar
(lite cayenne om man vill)
Parmesanost.
Sätt på spagettivattnet. Koka spagettin. Under tiden skär man baconet i småbitar och steker det knaprigt. Hacka löken och vitlöken och blanda ner i baconet. Rör ner svampen. Peppra. Häll på grädden och buljongen. Känn efter om det behövs salt. När spagettin är färdig blandar du den med baconröran. Strö över parmesan. Färdigt!
Jättegott, perfekt att värma i lunchlåda, och färdigt på 15 - 20 min. (Det som tar tid är att värma spagettivattnet!)
Ikväll passar jag också på att salta in kycklingen jag styckat och som jag imorgon tänker göra höns med ris och curry på. Om man saltar in den kvällen innan, med ca 1/2 dl grovsalt till en kyckling, så får den mer och godare smak.
Jag återkommer imorgon med receptet, som jag hittat på själv utifrån det gamla klassiska.
Efterrrätten idag består av en jordgubbspaj. Den är snabb och superenkel, men jag har aldrig bjudit någon på den utan att de frågat efter receptet. Här kommer det:
175 g smör
3 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 pkt frysta sockrade jordgubbar
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna, och rör ner det smälta smöret. Bred ut smeten i en mindre ugnsform. Grädda ca 20 min i 175* Ta ut pajen och lägg på jordgubbarna. Höj temperaturen i ugnen till 200* och grädda pajen i ca 10 minuter. Servera med vaniljsås eller glass. Succé!
Söndagsmiddag
Jag har precis städat undan efter gårdagens Alla-hjärtansmiddag. Jag bar ut klotgrillen (grannarna tror väl att man är galen), grillade lammkotletter och gjorde en timjansdoftande potatisgratäng till. Till detta serverade jag en Jack Danielssås som jag ska återkomma till längre fram. Med löjromssnittar till förrätt blev det väldigt mumsigt!
Idag blir det åter till vardagen.
Min man och min son ska ut och åka kälke, så de behöver något rejält till middag. Kampanjpriset på köttfärs idag på Ica fick mig att välja kålpudding - en av min sons favoriter. Jag har ett recept som är mycket bättre än något jag hittat i någon kokbok:
800g blandfärs
1 stor gul lök
1 litet kålhuvud
1 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
1 äggula
1 msk potatismjöl
3+1 tsk salt
rejält med svartpeppar
1 krm cayenne
Blanda färsen med grädden, äggulan,potatismjölet, peppar och 3 tsk salt.
Skär kålen i bitar (ca 1,5 X 1,5 cm) och hacka löken. Bryn kålen och löken i en rejäl klick smör. På slutet häller man på sirapen och låter allt koka ihop en minut. Salta kålen med 1 tsk salt.
Blanda ihop färsen och kålen+lök ordentligt i en stor bunke.
Bred ut smeten i en rejäl, smörad, ugnsform. Grädda i 200 * ca 45 min eller tills puddingen är klar och fått fin färg.
Till detta serveras kokt potatis, hemkokta lingon samt brunsås enligt följande recept:
Bryn 4 msk smör lätt gyllenbrunt i en såskastrull. Red med 1/2 dl mjöl. Späd med ca 5 dl vatten. Tillsätt 2 buljongtärningar (mörk oxbuljong) samt 1 msk Oxfond m vin samt en grönsaksbuljongstärning. Avsluta med några drag på pepparkvarnen (svartpeppar) samt 2 msk grädde.
När kålpuddingen är färdig rundar man av såsen med ett par msk buljong från puddingen.
Klart!
Det som blir över blir perfekta lunchlådor till imorgon. Jag och min man jobbar som tur är på samma ställe och kan dela lunchlåda - mycket praktiskt!
Återkommer imorgon med världens bästa recept på en enkel pasta som familjen älskar. Den tar ca 20 min att göra, så den passar perfekt de där dagarna när ungarna ska iväg på träning.....
Välkommen till min nya blogg!
Här tänker jag i huvudsak presentera middagstips med recept, jag älskar att laga mat och delar ofta med mig av recepten till vänner. Jag lagar mycket husmanskost, för det älskar familjen. Men jag har under åren utvecklat de vanliga recepten och gjort dem smarrigare, och ibland nyttigare.
Eftersom jag är heltidsarbetande småbarnsmamma måste också matlagningen passa in i ett ganska tight schema.
Några reflektioner kring skolan (jag är lärare), familj och övrigt kan nog oxå slinka med!