Kallt ute-het mat

Vad kallt det blir när snön börjar smälta, fuktigt och rått. Det får bli en het thai-gryta till middag!

ca 900 g kycklingfilé
1 rödlök
1 pkt sugarsnaps
1 paprika
1 broccolibukett
1 burk strimlade bambuskott
10 champinjoner
2 burkar kokosmjölk
2 msk jordnötssås
3 msk röd currypasta
thai-basilika
2 msk socker
3 msk ostronsås (inte den dåliga från ICA, den är sur. Köp riktig på en asiatisk affär!)
salt

Skär alla grönsakerna i lämpliga bitar. Woka hastigt på hög värme, lägg i champinjonerna och broccolin först för de behöver mer tid. Häll över i en bunke, salta och sockra samt blanda ner lite ostronsås.

Fräs currypastan i ett par msk olja. Rör ner kokosmjölken. Lägg i den tärnade kycklingen och koka ca 25 - 30 min. Krydda med jordnötssåsen, salt, socker, ostronsås och thai-basilika. Rör ner bambuskotten.
Koka riset och blanda ner grönsakerna i kycklinggrytan precis innan du serverar.

Detta är en riktig favorit, även hos den 8-åriga sonen. Ett bra sätt att lura honom att äta rejält med grönsaker!

Alla älskar lasagne

Eller hur? Dessutom är det den perfekta lunchlådan!
Men en lasagne ska inte vara en geggig röra, inte heller torr pasta där man får leta efter köttfärsen...
Så här ser min favoritlasagne ut:

2 pkt färska lasagneplattor
1 kg fin nötfärs (jag maler alltid själv, vill inte ha gasad, vacumförp!)
1 stor gul lök
5-6 champinjoner
1 kinesisk vitlök
tomatpuré
1 pkt passerade tomater
oxfond
2 dl rött vin
chilipulver
svartpeppar
cayenne
oregano

Bladspenat
Mozzarella

Ostsås:
4 msk smör
6 dl mjölk
svartpeppar
3 dl parmesan
2 msk ädelost

Fräs färsen. Hacka löken och vitlöken. Fräs ner löken i färsen, men spara halva vitlöken. Fräs nedan ner de skivade champinjonerna. Värm i en lite kastrull upp vinet tillsammans med några msk oxfond och resten av vitlöken, småkoka tills du har en kraftig buljong som du rundar av med 2 msk tomatpuré. Häll buljongen över köttfärsröran. Rör ned den passerade tomaten och smaka av med kryddorna och salt.
Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Red med ca 1/2 dl mjöl. Häll i mjölken och smält ned osten i såsen när den har tjocknat. Smaka av med salt och svartpeppar.

Varva lasagneplattor, köttfärssås, bladspenat och ostsås i en gratängform. Ha rejält med mozzarella i varje lager. Toppa med cheddar. Grädda i 200* i ca 25 - 30 min.

Jag lovar att denna lasagnen är bättre än de flesta du provat!

Full rulle och makaronipudding

Jaha, så gick flera dagar då...Jag har dragit på mig influensan, men som lärare stannar man ju inte hemma och blir frisk utan istället har jag varit däckad hela helgen. Jag lovade ju recept på frasiga pannkakor, här kommer det:

Blanda 3 dl mjöl med 2 dl mjölk och en dl grädde. Vispa smeten slät. Tillsätt ytterligare 3 dl mjölk, 1 tsk salt och en msk socker. Sätt stora plattan på 4 och smält 2 msk smör i din bästa pannkakspanna. Vispa ner 5 ägg i smeten, ett i taget. Häll i det smälta smöret. När du gräddar pannkakorna sänker du plattan till 3. Det får gärna ta lite tid för pannkakorna får finare färg och jämnare yta om man har lite lägre stekvärme. Servera omedelbart!

Idag spelar sonen hockeyturnering vilket kräver mycket energi. Innan han åkte iväg fick det bli makaronipudding. Om man lagar den enligt kokbok anser jag att makaronipudding är en i princip oätlig rätt. Men så här blir det gott:

4 dl makaroner (ej snabb)
2 pkt bacon
rester av kött och korv, ca 4 - 5 hg
1 stor eller 2 små lökar
1 kinesisk vitlök
1/2 dl rött vin
mörk oxbuljong
oxfond
3 ägg
3 dl mjölk
parmesanost
salt 
svartpeppar

Koka makaronerna i en stark buljong på oxtärningarna och oxfonden. Skär bacon, korv, kött och lök i små tärningar. Fräs upp alltsammans i en panna, krydda med rejält med svartpeppar. På slutet häller man i vinet och den finhackade vitlöken och fräser upp tills vätskan är borta. Vispa ihop ägg och mjölk, salta och peppra och häll i ca 1/2 dl parmesan. Häll i köttblandningen i smeten, och sedan de avhällda makaronerna. Häll i smörad form. Grädda i 200* i ca 40 minuter. Servera med krispig grönsallad.

Det blev sent idag

Vi hade konferens sist på dagen och om några minuter har jag ett utvecklingssamtal inplanerat.
Tack och lov är det föräldrar jag känner väl och som hellre ville ta det hemma hos oss än på skolan så jag kunde få komma hem iallafall...

Idag har jag tänkt laga en stående favorit hemma hos oss, renskav. Till detta behövs:

2 pkt fryst renskav
1 gul lök
2 dl kantareller (om ni inte plockar själva kan man ta kantareller eller murklor på burk)
3 msk ädelost
3 dl matlagningsgrädde
1 msk viltfond
salt
svartpeppar

Bryn den frysta renskaven genom att lägga bitarna i stekpannan på hög värme. Vänd bitarna hela tiden och skrapa med en gaffel loss de stekta lagren. När skaven är stekt lägger man i den hackade löken och saltar. (Lök blir mindre besk om man saltar den medan man steker den). Lägg i svampen och rör ihop. Peppra. Smält ner ädelosten i röran och späd sedan med grädde. Runda av med viltfonden och smaka av med salt och peppar.
Till detta serveras pressad potatis (Penne eller Gnocchi är också jättegott) och ärtor.
Med pasta tar det 20 min att göra, annars får man vänta in potatisen.
Perfekt lunchlåda, går också bra att frysa in resterna.

I morgon blir det ärtor med fläsk, så jag lägger ärtorna i blöt idag. Återkommer alltså imorgon med recept på ärtsoppa, och extra frasiga pannkakor.

Härliga visioner!

Idag har jag haft ett härligt flyt under fötterna. På gymnasiet sitter vi i dagsläget lite i kläm vad gäller möjligheter att satsa framåt. Vi står nämligen inför en stor reform, som vi inte har en aning om vad den kommer att innebära. Vi ska alltså satsa oss in i ett okänt mörker. Svårt att springa för fullt då! Samtidigt gör de sjunkande elevtalen att satsningar är viktigare än någonsin. Här gäller att bygga kvalitet! Snacka om moment 22. "Vi vill att du bygger ett hus. Du och din familj ska bo i det i framtiden, det är avgörande att det blir bra. Det måste ske enligt en viss ritning. Det enda problemet är att ritningen kan du inte få förrän efter att du köpt allt materialet och tomten samt gjutit grunden".

Fin fint!

Men idag har vi ändå kommit på flera bra idéer för att utveckla vårt program, oavsett hur reformen blir, så det känns som om jag haft en riktigt bra dag.

Dags då att avnjuta en höns med ris och curry, eller "chicken curry". Jag gör den så här:

1 stor majskyckling, styckad, som legat i 1/2 dl grovsalt över natten
1 gul lök
2 kinesiska vitlökar
1 msk tomatpuré
1 l vatten
2 dl vitt vin
hel svartpeppar
1 lagerblad
2 msk curry
1 msk hot currypasta
1 msk socker
1 burk strimlade bambuskott
6 skivade färska champinjoner
3 msk smör
3/4 dl mjöl
3 msk grädde

Skölj av den saltade kycklingen. Koka i en stor kastrull med vatten, tomatpuré, lagerblad, gul lök, svartpeppar samt den ena vitlöken (skivad) i ca 30 - 40 min tills kycklingen är färdig. Ta upp kycklingen och låt svalna medan buljongen reduceras. Bena ur kycklingen, lägg tillbaks ben och skinn i buljongen medan den reducerar färdigt (den ska vara reducerad till ca hälften)
Smält smöret i en stekgryta. Låt curryn steka snabbt i det smälta smöret. Häll i mjölet till en redning. Strila ner buljongen genom ett durkslag. Krydda med den andra vitlöken (pressad) samt sockret. Runda av med grädden, och lägg i champinjonerna och bambuskotten så de får koka i såsen. Lägg avslutningsvis i kycklingen. Serveras med ris och en fräsch grönsallad. (Man kan behöva salta lite)

Grå Måndag

Snärjigt värre har det varit idag, jag har nästan sprungit benen av mig, först på jobbet sedan för att hämta barn på Fritids och lämna hos kompisar.

Då är det tur att jag planerat för en snabb och enkel, men supergod, middag.

Idag blir det spagetti med bacon och svamp Till detta behövs:

1/2 paket spagetti
3 pkt bacon
trattkantareller (jag använder ca 2 dl frysta trattisar som jag plockade i höstas, men man kan även använda t.ex. ostronskivling)
4 dl matlagningsgrädde
1 liten rödlök
1 kinesisk vitlök
kantarellfond
svartpeppar
(lite cayenne om man vill)
Parmesanost.

Sätt på spagettivattnet. Koka spagettin. Under tiden skär man baconet i småbitar och steker det knaprigt. Hacka löken och vitlöken och blanda ner i baconet. Rör ner svampen. Peppra. Häll på grädden och buljongen. Känn efter om det behövs salt. När spagettin är färdig blandar du den med baconröran. Strö över parmesan. Färdigt!
Jättegott, perfekt att värma i lunchlåda, och färdigt på 15 - 20 min. (Det som tar tid är att värma spagettivattnet!)

Ikväll passar jag också på att salta in kycklingen jag styckat och som jag imorgon tänker göra höns med ris och curry på. Om man saltar in den kvällen innan, med ca 1/2 dl grovsalt till en kyckling, så får den mer och godare smak.

Jag återkommer imorgon med receptet, som jag hittat på själv utifrån det gamla klassiska.

Efterrrätten idag består av en jordgubbspaj. Den är snabb och superenkel, men jag har aldrig bjudit någon på den utan att de frågat efter receptet. Här kommer det:

175 g smör
3 dl mjöl
1 1/2 dl socker
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 pkt frysta sockrade jordgubbar

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna, och rör ner det smälta smöret. Bred ut smeten i en mindre ugnsform. Grädda ca 20 min i 175* Ta ut pajen och lägg på jordgubbarna. Höj temperaturen i ugnen till 200* och grädda pajen i ca 10 minuter. Servera med vaniljsås eller glass. Succé!

Söndagsmiddag

Jag har precis städat undan efter gårdagens Alla-hjärtansmiddag. Jag bar ut klotgrillen (grannarna tror väl att man är galen), grillade lammkotletter och gjorde en timjansdoftande potatisgratäng till. Till detta serverade jag en Jack Danielssås som jag ska återkomma till längre fram. Med löjromssnittar till förrätt blev det väldigt mumsigt!

Idag blir det åter till vardagen.

Min man och min son ska ut och åka kälke, så de behöver något rejält till middag. Kampanjpriset på köttfärs idag på Ica fick mig att välja kålpudding - en av min sons favoriter. Jag har ett recept som är mycket bättre än något jag hittat i någon kokbok:

800g blandfärs
1 stor gul lök
1 litet kålhuvud
1 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
1 äggula
1 msk potatismjöl
3+1 tsk salt
rejält med svartpeppar
1 krm cayenne

Blanda färsen med grädden, äggulan,potatismjölet, peppar och 3 tsk salt.
Skär kålen i bitar (ca 1,5 X 1,5 cm) och hacka löken. Bryn kålen och löken i en rejäl klick smör. På slutet häller man på sirapen och låter allt koka ihop en minut. Salta kålen med 1 tsk salt.
Blanda ihop färsen och kålen+lök ordentligt i en stor bunke.
Bred ut smeten i en rejäl, smörad, ugnsform. Grädda i 200 * ca 45 min eller tills puddingen är klar och fått fin färg.

Till detta serveras kokt potatis, hemkokta lingon samt brunsås enligt följande recept:

Bryn 4 msk smör lätt gyllenbrunt i en såskastrull. Red med 1/2 dl mjöl. Späd med ca 5 dl vatten. Tillsätt 2 buljongtärningar (mörk oxbuljong) samt 1 msk Oxfond m vin samt en grönsaksbuljongstärning. Avsluta med några drag på pepparkvarnen (svartpeppar) samt 2 msk grädde.
När kålpuddingen är färdig rundar man av såsen med ett par msk buljong från puddingen.

Klart!

Det som blir över blir perfekta lunchlådor till imorgon. Jag och min man jobbar som tur är på samma ställe och kan dela lunchlåda - mycket praktiskt!

Återkommer imorgon med världens bästa recept på en enkel pasta som familjen älskar. Den tar ca 20 min att göra, så den passar perfekt de där dagarna när ungarna ska iväg på träning.....

Välkommen till min nya blogg!

 Här tänker jag i huvudsak presentera middagstips med recept, jag älskar att laga mat och delar ofta med mig av recepten till vänner. Jag lagar mycket husmanskost, för det älskar familjen. Men jag har under åren utvecklat de vanliga recepten och gjort dem smarrigare, och ibland nyttigare.

Eftersom jag är heltidsarbetande småbarnsmamma måste också matlagningen passa in i ett ganska tight schema.

Några reflektioner kring skolan (jag är lärare), familj och övrigt kan nog oxå slinka med!


RSS 2.0